Varför spinner inte min katt?

Publicerat

Kattens spinnande brukar ofta användas som synonym för någon som verkligen trivs, spinna av välbehag. Då är det lätt att tro att en katt som inte spinner faktiskt inte heller trivs, men som tur är kan en alldeles tyst katt också trivas förträffligt.

Alla katter är olika och det finns faktiskt katter, eller snarare kattdjur som inte kan spinna och det finns katter som spinner som mest när de är sjuka eller stressade eller vill vara i fred. Det är bra att lära sig hur just din katt försöker prata med dig, då är det lättare att tolka varför den gör på ena eller andra sättet ibland.

Kattens spinnande

Vanligtvis betyder ett spinnande ljud att katten visar välbehag. Att ha en varm gosig katt i knät och höra surret och känna vibrationerna är en skön känsla. Men det går ju inte alltid att sitta där och vara underlag till den lilla kattkroppen hur gärna du än vill och katten har förstås andra favoritplatser också. Kanske soffhörnan eller sängen, eller på någon matta eller rentav i en egen kattkorg. Katter är självständiga djur och väljer själva.

Oavsett var katten väljer att ligga så har den det nog bra där också, men om den är ensam så spinner den faktiskt inte. Lite svårt att höra eftersom spinnet går igång när du kommer in i rummet igen och katten vill kommunicera sitt välmående med dig. Om du tror att din katt inte spinner kan du prova att hålla ett finger försiktigt mot halsen så känner du antagligen en lätt vibration i alla fall, även om det inte låter något.

Vilka kattdjur kan spinna?

Vår tamkatt är ju ett kattdjur bland många andra och tamkatter kan spinna precis som vissa arter av vildkatter. En del spinner högt och ljudligt, andra så svagt att det inte hörs. Sen finns det kattdjur som inte alls kan spinna och det rör sig om de större arterna. Det sägs att kattdjur som kan ryta inte kan spinna och tvärtom, så om din tamkatt inte brukar ryta så kan den säkert spinna även om den kanske gör det så tyst och försiktigt att det inte hörs.

Kattens sätt att kommunicera

Spinnandet har flera olika funktioner både för katten själv och för oss människor. En kattmamma spinner när hon föder sina ungar och ungarna, som är både blinda och döva vid födseln kan hitta mammans kropp och de livsviktiga spenarna med hjälp av vibrationerna.

En katt kan också spinna för att lugna sig själv i samband med veterinärbesök eller smärta av något slag. Faktum är att kattens spinnande har en lugnande verkan även på människor, kattägare sägs ha lägre risk för hjärtattack och dessutom påverkas blodtrycket i positiv riktning för den som interagerar med en katt.

Din katt kan ha många olika sätt att försöka prata med dig, kroppsspråket och kanske framför allt svansföringen berättar en hel del. En glad och nöjd katt bär svansen högt men om svansen är uppburrad och pekar rakt ut så är den arg och beredd att gå till anfall.

De flesta katter jamar ibland, till exempel om de vill gå ut eller är hungriga. Behöver den hjälp bakom en stängd dörr eller uppe i ett högt träd kan jamandet tangera till skrik.

Lär dig förstå din katt

Genom att umgås med din katt och försöka ”lyssna på vad den säger” lär du dig förstå den mycket bättre. Det kan ta ett tag, men under tiden etablerar ni er vänskap och precis som du lär dig förstå din katt bättre kommer också din katt att lära sig förstå dig. Då behöver du inte längre oroa dig för att din katt inte spinner, du vet när den har det bra ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *