Varför kissar katten i sängen

Publicerat

Att katten helt plötsligt börjar kissa på inredning och mattor och i sängen är ingenting som någon vill vara med om. Men varför gör en katt det? Det kan bero på olika saker, om katten inte är rumsren eller om katten är sjuk eller mår dåligt på något annat sätt.

Min katt kissar inte i kattlådan

Det kan vara ett väldigt jobbigt och stort problem när katten helt plötsligt börjar kissa på möbler, mattor eller i sängen. Men det finns faktiskt en del orsaker till det som man borde hålla koll på. Det är vanligt att en katt kissar i sängen eller på andra möbler när katten är en kattunge innan den har blivit rumsren. Om en katt som har varit rumsren helt plötsligt börjar kissa på mattor, sängen eller andra möbler under en längre tid bör man uppsöka en veterinär. Om du vill ha mer information om varför katten inte kissar i kattlådan så kan du besöka agria hemsida.

Varför kissar min katt inte på lådan och vad ska jag göra?

Ingen katt är rumsren när den föds. Därför är det viktigt att du tränar den till att bli rumsren. Om du har en kattunge får du vara beredd på att det kan komma lite kiss på dina möbler till en början. Om din katt under en längre tid börjar kissa inne ska du gå till en veterinär för att undersöka så att katten inte har någon sjukdom som behöver behandlas med medicin av en veterinär. En väldigt vanlig orsak till att katten kissar på möbler eller i sängen är urinvägsinfektion. Om din katt har fått en urinvägsinfektion behöver den behandling. I vissa fall kan katten lida av livmoderinflammation och då är det viktigt att katten undersöks och får behandling av en veterinär. Katten kan också lida av saker som mask, tilltäppta analkörtlar, diarré eller förstoppning vilket är en väldigt vanlig orsak till att katten gör sina behov på möbler.

Min katt är helt frisk men kissar ändå inne

Om du har undersökt din katt hos en veterinär men veterinären inte hittar något fysiskt fel på katten så måste du se över hur katten har det hemma hos dig i sin vardag. Mår den dåligt på grund av något som har hänt? Har något annat husdjur eller någon människa i familjen gått bort? Katten kanske är rädd för något speciellt i ditt hem eller känner sig instängd? Det finns massor av saker som katten kan må dåligt av mentalt, som kan orsaka att katten inte kissar på lådan längre. Vill du veta mer om vad du kan göra för att ta reda på varför din katt kissar i sängen eller på andra möbler kan du besöka vetzoo hemsida.

Sammanfattning

Att en katt börjar kissa inne kan vara ett stort problem för många kattägare. Det är viktigt att du tar reda på varför din katt kissar på möbler och i sängen. Det kan bero på att katten har en fysisk sjukdom som behöver behandlas av en veterinär. Därför är det viktigt att du uppsöker en veterinär om katten kissat på möbler en längre tid. Om man inte hittar några fysiska fel på katten kan det vara något som katten mår dåligt av mentalt och då är det viktigt att se till att du gör det bästa för katten i den situationen.

Källor

https://www.agria.se/katt/artiklar/om-katt/varfor-utrattar-katten-sina-behov-utanfor-toaladan
https://vetzoo.se/radgivning/katt-kissar-i-sang

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *