När katten inte äter – orsaker och åtgärder

Publicerat

Om en katt slutar äta helt under mer än ett dygn bör man ta kontakt med en veterinär, men det du kan göra först är att försöka identifiera orsaken och vidta enkla åtgärder. Det tar inte mer än ett par dagar utan mat innan kattens lever tar skada vilket snabbt blir dödligt, men om du är uppmärksam och märker av kattens matvägran i god tid finns det mycket du kan göra själv innan det finns behov för veterinärbesök. Om du är osäker på om din katt behöver åka till veterinären kan du rådfråga Agria Vårdguiden via telefon eller deras app.

Vanliga anledningar till matvägran:

  • Tandproblem
  • Sjukdom
  • Svalt något olämpligt, t.ex. plastbitar
  • Oro, sorg och ensamhet
  • Opassande miljö, störningsmoment

Enkla åtgärder i hemmet när katten inte äter

  • Pröva olika sorters mat
  • Anpassa kattens matplats
  • Kosttillskott och vätskeersättning för katter
  • Tvångsmatning med spruta

Om matvägran beror på tandproblem eller sjukdom är det dags för ett veterinärbesök, ofta kan veterinären åtgärda problemen direkt eller ge råd om lämpliga åtgärder som du utför själv. För psykiska orsaker som oro bör du först och främst se över kattens omgivning och generella behov. Se till att katten får lugn och ro vid sin matplats och prova olika sorters mat för att hitta kattens favoriter. Om det finns flera katter i hushållet är det viktigt att de har varsin mat- och vattenskål (dessa ska diskas regelbundet, precis som tallrikar), och eventuellt separata matplatser om någon av dem är orolig över potentiella mattjuvar. Även din bästa kattkompis kan visa sig vara en mattjuv…

Tänk så här när katten matvägrar

Katter är inte helt olika oss människor, och kan jämföras med små barn när det gäller aptit. Precis som små barn kan en katt inte sätta ord på varför dem inte vill äta, och det är upp till dig att lista ut var problemet ligger. Kanske är det så pass enkelt att maten är äcklig, har fel konsistens eller inte är serverad tillräckligt fint på tallriken? Okej, det sistnämnda är nog mer för små barn än för katter, men vem vet – kanske hjälper det att lägga upp maten i form av ett fint hjärta?

Psykiskt välmående är viktigt för katter

Det kan såklart handla om något djupare än att katten är kräsen. Förändringar i tillvaron kan orsaka stress och oro som påverkar aptiten. Även relativt små förändringar som att byta matplats eller foder kan orsaka problem med aptiten. Nya platser och ändringar i hemmet leder ofta till minskad aptit, och för vissa katter räcker det att flytta några möbler för att skapa förvirring och oro.

Störningsmoment som höga ljud, mycket rörelse och barn i hemmet är ofta orsak till oro och om hemmet inte kan anpassas kan det vara bättre för katten att flytta till ett lugnare hem. Katter kan också tappa aptiten p.g.a. sorg om deras kattkompis eller ägare dör eller försvinner, vilket så klart är svårt att åtgärda. Det enda man kan göra då är att ge katten den bästa möjliga miljön för att trivas och skämma bort dem med extra kärlek. En ny kattkompis kan hjälpa mot ensamhet!

Veterinärvård kan behövas

Om man kan utesluta psykiska orsaker eller katten matvägrar längre än ett dygn är det sannolikt ett medicinskt problem som kräver veterinärvård. Orsaker till försämrad aptit eller oförmåga att äta kan vara inflammation i matspjälkningssystemet, parasiter eller problem i levern eller njurarna. Även mun, tänder och svalg kan vara orsak bakom oförmåga att äta om det finns skador eller sjukdomar där.

Veterinären kan rekommendera s.k. tvångsmatning för att försäkra sig om att katten får i sig allt den behöver, antingen via spruta eller via en sond som opereras in. Tvångsmatning låter inte trevligt, men det är viktigt att katten får i sig näring innan svältningen orsakar allvarligare problem.

Smarta lösningar när katten inte vill äta

Använd Feliway för att hjälpa katten att känna sig trygg. Feliways doftavgivare avger ”trygghetsferomoner” som ger katten en känsla av trygghet, och behöver bara ett eluttag för att ge katten ett tryggt ställe medan de vänjer sig vid en ny miljö. Doftavgivarna hjälper inte bara för dålig aptit utan är till för att behandla psykisk ohälsa i allmänhet, och funkar för de flesta katter. Din egen nos lär dessutom inte märka någonting eftersom feromonerna är helt doftfria!

Om katten vägrar äta en ny sorts foder kan man prova att blanda den nya maten med något som katten gillar sedan tidigare. Ett annat bra trick från kattstatus.se för att lura i katten lite näring är att använda blötfoder eller näringspasta och smeta det på kattens framben. Katten kommer oundvikligen att tvätta sig så småningom och får därmed i sig näringen. Du kan köpa både näringspasta, vätskeersättning och kosttillskott på Apoteket bland utbudet för katter.

Källor

Kattstatus.se
Feliway.com/se
Agria.se
Apoteket.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *