När blir en katthona könsmogen

Publicerat

En katthona blir könsmogen redan när honan är sex månader gammal. När din katthona har blivit könsmogen vid sex månaders ålder så börjar hon att löpa och är redo för att para sig med en hankatt.

När katthonan har blivit cirka ett halvår gammal så blir honan könsmogen och börjar löpa. Om honan då inte blir parad med en katthane så kan löpandet avta efter ett tag men det kan komma tillbaka efter endast några få dagar. I vissa fall kan löpandet komma tillbaka efter några dagar fram tills honan blir parad.

Könsmogen katthona

När din katthona har blivit könsmogen vid cirka sex månaders ålder så kan du antingen välja mellan att kastrera katten eller låta honan para sig med en hankatt. Om du väljer att kastrera din honkatt så finns det ingen risk att katten blir med ungar. Om du väljer att para din honkatt med en hankatt så kan det i de flesta fall bli kattungar efter några månader.

Symtom på löpning

När en katthona börjar löpa för första gången så kan vi ibland tro att katten är sjuk, därför är det bra att känna till vilka symtom katten får. En honkatt som löper blöder inte som hundtikar gör utan katthonan går med svansen åt sidan och sedan rullar hon runt på marken och jamar efter en hankatt. När honkatter löper så händer det att de inte äter speciellt mycket och kan därför bli magra. Honkatten kan också tappa päls och bli rastlös, katten mår inte speciellt bra helt enkelt. Vissa honkatter kan även markera genom att kissa på möbler och inredning, vilket inte är så roligt för matte och husse. En honkatt blöder som sagt inte när den löper, på grund av att honkatten inte får någon ägglossning innan honan har parat sig med en hankatt.

Kastrering av honkatt

Om du inte vill att det ska bli några kattungar så finns alternativet att kastrera din honkatt. Vid en kastrering av en hona så tar veterinären bort äggstockarna, äggledare och livmodern. Om du inte vill göra ett kirurgiskt ingrepp och kastrera din katt så finns det hormoner som gör att löptiden fördröjs, alltså att katten inte löper under en tid. Om man kastrerar en honkatt så finns det ingen återvändo, det vill säga att honkatten aldrig kommer att kunna få några kattungar. Men om du ger din honkatt hormoner så kan du själv bestämma när du vill avsluta den behandlingen och katten kan då få kattungar när hon börjat löpa igen. Om du är helt säker på att du inte vill ha några kattungar så rekommenderas du alltid att kastrera katten, därför att det kan uppstå biverkningar av hormonerna och katten kan riskera att få juvertumörer.

Sammanfattning

En honkatt blir könsmogen vid sex månaders ålder och börjar då att löpa. En honkatt som löper blöder inte de flesta andra djuren, då ägglossningen börjar vid parningen. Om du inte vill ha några kattungar eller inte vill att din katt ska löpa så kan du alltid kastrera din katt. Det innebär att veterinären tar bort äggledare, livmoder och äggstockar och så finns det ingen risk att din katt får ungar. Om du istället är osäker på om du vill ha kattungar eller inte så finns det hormontabletter som du kan ge din katt för att fördröja löpningen.

Källor

Agria.se
Anticura.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *