Huskattens historia – En djupdykande översikt

Publicerat

På någon av de förvånansvärt många webbplatser som är helt och hållet tillägnade visdomar om katter hittar man citat som dessa: ”Som alla kattägare vet är det ingen som äger en katt” (tillskrivet Ellen Perry Berkeley), ”Uttrycket ’tamkatt’ är en oxymoron” (tillskrivet George F. Will) och ”En hund är en människas bästa vän”. En katt är en katts bästa vän” (tillskrivs Robet J. Vogel). Naturligtvis finns det en huskatt, och katter och människor har haft ett mestadels symbiotiskt förhållande i tusentals år. Men skämten belyser en mycket verklig ambivalens i det långa förhållandet mellan katter och människor, vilket denna historia om huskatten visar. [Källa: smithsonianmag]

Katten fascinerande relation till människan

Katter har alltid varit en källa till fascination för mänskligheten genom historien. I dag har katterna blivit ett av världens mest populära husdjur som passar perfekt till vår tids livsstil. De är vackra, gåtfulla och lättskötta husdjur. Men var och när kom huskatten till? Den här sidan kommer att ge dig en inblick i den frågan.

Det har gått ungefär 4000 år sedan de första katterna domesticerades. De gamla egyptierna var de första som höll och använde katter för att bekämpa ohyra och andra skadedjur för att skydda matförråden. I det gamla Egypten vördades katten som jägare och dyrkades som gudar och gudinnor. De gamla egyptierna införde dödsstraff för att döda katter och katter mumifierades också innan de begravdes.

Andra forntida civilisationer började senare domesticera katten och tog tama katter till Italien, där de sakta spreds över hela Europa. Så småningom kom de till den nya världen med pilgrimerna. Den korthåriga huskatten spreds över världen från Egypten medan långhåriga katter senare kom från Turkiet och Iran. Tamkatten spreds också från Indien till Kina och Japan.

Med undantag för en kort period av förföljelse under medeltiden då katter förknippades med djävulen, hade katter på 1700-talet blivit populära husdjur över hela världen.

Dagens vilda stora katter som lejon och tigrar härstammar från tidiga köttätare som kallas miacider. Därefter har den moderna vilda katten utvecklats till tre huvudtyper: den europeiska vilda katten, den afrikanska vilda katten och den asiatiska ökenkatten. Man tror att huskatten har utvecklats från den afrikanska vildkatten på grund av dess tabby-markeringar.

Tabby är ett mönster i pälsen på en katt, med breda ränder och virvlar som ger pälsen ett marmorerat utseende. Tabby är ett av agoutimönstren som förekommer på katter, tillsammans med tigré, spotted och tickad. Tabbymönstret är genetiskt recessivt mot de tigrerade och tickade mönstren

Wikipedia, https://sv.wikipedia.org/wiki/Tabby

Dagens huskatter har fortfarande många egenskaper från sina vilda förfäder. De fängslande ögonen, kroppsformen, mat- och putsvanorna är desamma, liksom förmågan att slå till när som helst. Det är denna koppling som gör huskatten så fascinerande runt om i världen.

Huskatten eller som den ibland kallas, Moggie, är det mest populära husdjuret i dag med den svartvita Moggie som den mest populära följt av den svarta katten följt av tabbykatten. Det finns också 36 erkända raser av stamkatter runt om i världen där siameskatten är den mest populära. Majoriteten av hem som har husdjur idag har minst en katt.

Moggie katt
En moggie (även känd som domestic shorthair) är en katt som inte tillhör någon stamtavla och har blandad eller okänd härstamning. De är den katternas motsvarighet till en blandrashund. De är vänliga, kräver lite underhåll och är i allmänhet ganska friska. … Det är ingen överraskning att de är den vanligaste katten världen över.

Den äldre historien

Katterna inledde sitt unika förhållande till människan för 10 000-12 000 år sedan i den bördiga halvmånen, den geografiska region där några av de tidigaste utvecklningarna av den mänskliga civilisationen ägde rum (som omfattar dagens delar av Västasien). En sådan utveckling var jordbruket. När människorna övergav sin nomadiska livsstil och bosatte sig permanent för att odla jorden lockade lagrad säd till sig gnagare.

Genom att dra nytta av denna nya, rikliga födokälla blev vilda katter från Mellanöstern, felix silvestris lybica, rovdjur på gnagarna och bestämde sig för att stanna kvar i de tidiga städerna och leta efter det skräp som alla mänskliga samhällen oundvikligen producerar – precis som vilda katter gör idag.

Under tusentals år utvecklades så småningom en ny kattart som på ett naturligt sätt bosatte sig runt människor: felis catus. I dag tillhör husdjurskatter, herrelösa och förvildade katter denna art som vi kallar huskatten.1

Katter reser världen runt

Katterna bildade ett ömsesidigt fördelaktigt förhållande med människor, och vissa forskare hävdar att katterna domesticerade sig själva. Katterna, som var särskilt uppskattade som musdjur på fartyg, reste med människor runt om i världen:

En gravplats på Cypern ger de första arkeologiska bevisen på att människor och katter levde sida vid sida, så långt tillbaka som för 9 500 år sedan. Katterna måste ha förts till ön avsiktligt av människor.

I det gamla Egypten dyrkades katter, mumifierades och kläddes ibland till och med i guldsmycken för att ange ägarens status.

År 31 f.Kr. blev Egypten en provins i Romarriket. Katter introducerades i det romerska livet och blev riktigt utbredda i Europa runt 400-talet e.Kr. Ett kattskelett från den här perioden visar den förkortade skalle som tamkatter har idag.

Geoffrey Chaucer nämnde en kattdörr i The Canterbury Tales på 1380-talet.

Från Europa gick katter ombord på fartyg till Amerika, och enligt uppgift följde de med Christopher Columbus, med bosättarna i Jamestown och ombord på Mayflower.

Katterna fortsatte sin tjänst som möss under hela historien och var till och med officiella anställda av USA:s posttjänst så sent som på 1800-talet och i början av 1900-talet i Amerika.

Mot slutet av 1800-talet började fler amerikaner hålla katter för att de skulle ha sällskap och vara till nytta. Den första kattutställningen hölls i Madison Square Garden 1895. I slutet av första världskriget var katter allmänt accepterade som husdjur i USA.

Under hela denna tid fick katterna komma och gå fritt från hushållen – till och med president Calvin Coolidges katt hade fria händer att vandra till och från Vita huset under 1920-talet.

Som Sam Stall, författare till 100 Cats Who Changed Civilization och The Cat Owner’s Manual, skriver: ”På Coolidges tid var det ingen som tänkte på att stänga in katter inomhus – inte ens en katt som tillhörde USA:s president.”

Läs mer: https://www.alleycat.org/resources/the-natural-history-of-the-cat/

Hur länge har domesticerade katter funnits?

Visste du att för bara 70 år sedan var det få katter som levde helt inomhus? I mer än 10 000 år har katter faktiskt levt utomhus och delat miljön med fåglar och andra vilda djur. Genom att förstå kattens plats i historien och i människans utveckling avslöjas hur mycket nyligen tamkatterna kom inomhus och hur miljontals av denna art – vildkatter – fortsätter att leva ett hälsosamt liv utomhus idag, vilket alla tamkatter är biologiskt anpassade till.Källor:
https://www.smithsonianmag.com/history/a-brief-history-of-house-cats-158390681/
https://www.alleycat.org/resources/the-natural-history-of-the-cat/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Huskatt
https://www.sainsburysbank.co.uk/pet-insurance/cat-breed/moggie
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tabby

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *