Hur skaffar man p-piller till katt?

Publicerat

P-piller till katt är receptbelagda så om din honkatt ska ha p-piller måste du börja med att hitta en veterinär. Kanske har du redan en favorit-veterinär du har anlitat förut och kontaktar den. Annars är det lätt att hitta en uppsjö av veterinärer på nätet.

Inget besvär

Tekniken har gjort många av våra krångliga göromål smidigare. Så även det att ta hand om våra kära husdjur. Numera kan du sköta hela besöket online. Vissa hemsidor har färdiga formulär så det är enkelt att bara fylla i och skicka in. Du behöver inte krångla med att trycka in katten i en bur, åka bil med en arg, stressad kisse för att komma fram till veterinären där ni båda är på ett uruselt humör. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter om djurläkemedel är p-piller till katt tillåtet utan undersökning (SJVFS 2015, så det är inga större besvär och du kan gå till vilket apotek du vill för att hämta ut p-pillren. Eller så finns det möjlighet att beställa hem läkemedlen som varubrev direkt i brevlådan.

Piller eller injektion

P-piller till katt innehåller ett hormon likt könshormonet progesteron som även vi människor har. Detta förhindrar löpning genom att kroppen luras att tro att katthonan redan är dräktig. Det kan ges antingen som piller en gång i veckan eller som injektion en gång var 5:e månad. En veterinär får avgöra vad som bör användas även om du såklart kan föreslå det ena eller det andra som är det bästa alternativet för dig. Pillret kan vara svårt att få i katten då hon inte gapar och sväljer glatt. Vissa katter är fenomenala på att undvika pillret och kattägare har berättat att kissen ibland håller sig borta dagen för pillret. Naturligtvis kan det vara och är troligen en slump men ibland verkar det misstänkt uträknat.

Kisse som vet vad hon vill

Katter kan bli könsmogna redan vid 5-6 månaders ålder. En honkatt behöver inte ens ha visat upp sin första löpperiod innan det redan är försent. Har du en honkatt som dessutom är utekatt så kan du räkna med att du förr eller senare upptäcker att hon blir rundare om magen. Plötsligt är hon inte alls kräsen utan vräker i sig det mesta med god aptit. En oerfaren kattägare kan luras att tro att det är ätandet som gör henne rund. Det är dock mer troligt att hon kräver mycket mer energi för att hon är dräktig. Efter cirka två månader har du kanske tre-fyra söta kattungar som inte riktigt ingick i planeringen. En som däremot är riktigt nöjd är din katt eftersom att reproducera sig är ett av målen i livet för en fertil katt. De vet vad de vill och det går inte ta miste på vilken stark drift det är när vi ser katthonan löpa. Hon blir rastlös, skriker efter hankatter, lägger sig med ändan i vädret eller rullar sig.

För- och nackdelar

Som vanligt så finns det fördelar och nackdelar med p-piller som du bör begrunda.

Nackdelar med p-piller till katt

  • Du glömmer ge pillret
  • Katten kanske är borta den dagen du ska ge
  • Katten kan spotta ut eller kräkas upp tabletten
  • På längre sikt ökad risk för livmoderinflammation och något ökad risk för juvertumörer
  • Liten risk för diabetes

Fördelar med p-piller till katt

  • Katten löper inte och du kan styra hennes löpperioder som du vill
  • Det är ett naturligt och smidigt sätt att förhindra dräktighet
  • En kastrering innebär infertilitet och honan kan inte få kattungar om du ändrar dig och vill avla.

Eftersom riskerna för sjukdomar är förhöjda rekommenderar veterinärer att katthonan ska använda p-piller endast en kort period, cirka ett-två år och hon måste vara frisk. Ska du inte avla på din katt är därför det säkraste alternativet en kastrering.

Källor

Evidensia.se
Veterinärkartan.se
Jordbruksverket
Statens jordbruksverks föreskrifter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *