Hur mycket mat behöver en kattunge?

Publicerat

Kattungar växer mycket och snabbt. Efter bara sex månader har en unge redan nått upp till cirka 75% av den totala kroppsmassan. Det är en av orsakerna till att kattungar behöver näringsrik och välbalanserad mat flera gånger om dagen.

När du har köpt en kattunge behöver du ta reda på vilken typ av mat som den är van att äta. Du behöver också ta reda på hur mycket och ofta den äter under en dag. Gör du för stora förändringar kan kattungen bli orolig och få dålig mage. Därför är det bättre att ge den mat som den känner igen, åtminstone till en början.

Så här mycket mat behöver en kattunge

Efter avvänjning från kattmammans mjölk är fyra små måltider om dagen lagom. Det gör så att kattungen håller energinivån uppe och att den växer i lagom takt.

Du bör minska på måltiderna gradvis, först till tre mål om dagen och sedan, efter cirka sex månader, till två mål om dagen. Samtidigt som en kattunge kan ha stor aptit har den också en liten mage. Det bästa är därför att ge den mat i små portioner åt gången, och på regelbunden basis. Katter har inte heller förmågan att anpassa sig till att äta en måltid per dag som en del hundar kan.

Obs! Har du svårt att hinna med att mata katten fyra gånger per dag kan du istället ge torrfoder tre gånger per dag. Du kan samtidigt låta en liten mängd torrfoder stå framme.

Håll koll på vikten

Det är väldigt viktigt att hålla koll på kattungens vikt och se till så att den vare sig går upp eller ner för mycket. Såväl under- som övervikt kan leda till hälsoproblem och du bör därför följa den rekommenderade fodermängden som finns specificerad på förpackningen.

Är du orolig över kattens vikt eller övriga hälsoaspekter bör du kontakta en veterinär för att få tips och råd. Du bör också ta hänsyn till kattens tillstånd, det vill säga om den är kastrerad och om det är en innekatt eller utekatt – aspekter som påverkar katters energibehov.

Vätska är också viktigt

En katt behöver få i sig omkring 60 milliliter vätska per kilo kroppsvikt. Vätska kan katten få i sig genom att dricka vatten eller genom vätska i maten. Det som avgör hur mycket just din katt behöver dricka är temperatur, motionsnivå och fysiskt tillstånd.

Generellt sett ska en kattunge som äter torrfoder dricka mer än en katt som äter våtfoder. Torrfoder innehåller nämligen omkring 10% vatten, jämfört med våtfoder som innehåller omkring 80% vatten.

Näringsriktigt foder

En katt som har nått upp till en vikt runt 6 kilo behöver i snitt 80 gram torrfoder varje dag . Detta är dock en bred uppskattning då olika produkter innehåller olika näringsämnen i olika hög grad. Generellt kan man säga att våtfoder kan ges i något större mängder med tanke på att våtfoder innehåller en större mängd vätska än vad torrfoder gör.

Det foder du ger en kattunge bör innehålla extra mycket protein som är en nödvändighet för att tillväxten ska fungera. Andra viktiga ämnen som en kattunge behöver är kalcium, magnesium, fosfor, järn och zink. Detta är exempel på mineraler som hjälper till att bygga ett starkt skelett och starka tänder.

Katter är också naturliga jägare och köttätare i grunden. En viss del av kosten bör därför bestå av kött som innehåller nyttigheter som taurin, essentiella fettsyror och vitamin A. Även lever, fisk och fiskolja är bra vitamin A-källor.

Källor

Purina.se
Royalcanin.com
Djurlandet.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *