Hur länge får man lämna en katt ensam?

Publicerat

En vuxen katt som är fullt frisk behöver tillsyn minst två gånger om dagen. En katt är inget flockdjur men den mår bra av att socialiseras med sin ägare. Så det är alltså INTE okej att lämna din katt själv hemma med en skål mat och vatten över en helg ifall du ska åka bort.

Räcker det med tillsyn två gånger om dagen för alla katter?

Alla katter är olika individer och kräver alltså olika mycket uppmärksamhet. Katter finns av olika raser och vissa raser i sig kanske kräver mer omvårdnad än andra raser så läs på om vad som krävs för just den rasen du har tänkt att köpa.

Sen får du som sagt alltid räkna med att alla katter är olika individer så vissa kanske nöjer sig med tillsyn två gånger om dagen medans andra vill ha uppmärksamhet flera gånger om dagen. Bedömningen får du göra utifrån din egna katt men enligt Jordbruksverket så är den minsta tillåtna tillsynen två gånger om dagen.

Kan jag lämna en kattunge ensam hemma lika länge som en vuxen katt?

När du precis hämtat hem din kattunge så är det bra om du spenderar tid med den, leker med den och ger den omvårdnad. Du kan börja med att lämna den korta stunder som till exempel en timme åt gången så den vänjer sig vid att vara ensam. När den börjar vänja sig vid korta stunder så utökar du det. Katter vänjer sig ganska snabbt men det är viktigt att ta det försiktigt i början så katten får lära känna dig och ert hem ordentligt.

Hur ska jag göra med min katt ifall jag ska åka på semester?

Det absolut enklaste du kan göra med din katt när du åker på semester är att ordna en kattvakt.
En kattvakt kan se till din katt i ert egna hem, då känner katten sig trygg över att få vara kvar på hemmaplan. Har du en ute katt så ska kattvakten hålla den inomhus då den annars kan försöka rymma på grund av att ägaren inte är hemma.
Sen finns det självklart andra alternativ som att ta katten till ett kattpensionat eller att helt enkelt ta med sig katten dit du ska åka. Om du ska åka utomlands med katten så ska du alltid ta kontakt med din veterinär angående vaccin.

Här finns också några bra tips att läsa mer om.

Sammanfattning

En katt som är vuxen och frisk behöver ha tillsyn minst 2 gånger om dagen. Du kan åka iväg på dagarna och lämna katten hemma men du kan inte åka iväg över en helg och lämna katten ensam.
Om du ska iväg över en helg eller längre tid så är det bra om du har någon som kan se till katten lite då och då.

Om du inte har möjlighet att fixa någon som kan se till katten så kan du lämna katten till ett kattpensionat under tiden som du är borta. En kattunge behöver mer tid med dig, du kan lämna katten korta stunder efter att ni har vant er med varandra. När din kattunge har lärt sig att vara ensam korta stunder så kan du öva på att vara borta lite längre stunder, men tänk på att ta det långsamt i början och var medveten om att det kan ta tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *