Dofter som katter ogillar

Publicerat

Har du problem med katter som krafsar upp dina planteringar och rabatter för att ”låna toaletten”? Det finns en del åtgärder du kan vidta utan att behöva kasta en hink vatten eller på annat sätt skrämma bort katterna.

Det finns en del dofter som de flesta katter ogillar. Flera av dem är dofter som människor istället dras till, vilket ju kan ses som en liten bonus. Som exempel kan vi ta lavendel och rosmarin som de flesta tycker mycket om, men som katter avskyr.

Citron, apelsin, vitpeppar och vitlök

Ytterligare dofter som katter gärna undviker är citron och apelsin. Du kan därför lägga ut lite citron- och apelsinskal i rabatterna, även om det kanske känns lite konstigt. Vill du hellre pressa lite av juicen i vatten som du sedan använder som en slags doftspray kan även det vara en effektiv åtgärd.

Det kan dock även ge motsatt effekt eftersom katter markerar sina revir genom att urinera. Därmed kan vissa katter välja att markera precis där den obehagliga doften finns. Ett annat problem som kan uppstå är att doftsprayen försvinner relativt snabbt om det regnar mycket och ofta, så det krävs en del upprepning och engagemang för att få detta att fungera på ett effektivt sätt.

En kanske vanligare behandling är att lägga ut vitpepparkorn, vitlöksklyftor eller malkulor där katterna krafsar och går på toaletten. Det är viktigt att det läggs ut just där de uträttar sin behov då de katter gärna återkommer till samma ställe gång efter gång.

Vill du inte lägga ut hela pepparkorn eller hela vitlöksklyftor kan du istället krossa dem innan de sprids ut i jorden. Vitlöksklyftor går även att krossa i lite vatten som med fördel hälls i en sprayflaska som kan användas som blomspruta.

Även malkulor sägs vara effektiva ”kattskrämmor” och skrämmer dessutom även iväg olika typer av skadedjur som exempelvis malfjäril, pälsänger, silverfisk med mera.

Blandningar du kan fixa själv

Lavendel, rosmarin och kanel är två örter respektive en krydda som doftar starkt och som därför kan driva bort oönskade katter. Tre matskedar av varje ingrediens per 7,5 dl kokhett vatten blandas väl och hälls i en väl rengjord burk med rejält lock.
Låt blandningen dra över natt och sila sedan blandningen i samband med att du häller över den i en annan (också rengjord) burk. Till sist adderas 1,75 dl vinäger och 10-15 droppar eterisk apelsinolja innan blandningen skakas och sprayas på önskade ytor.

En annan doftblandning som många katter ogillar är den av eukalyptus och citron. En doft som av många människor uppfattas som uppfriskande, men som alltså uppfattas som obehaglig av många katter.
Du gör en egen doftspray med 2,5 dl vatten, 15-20 droppar eterisk eukalyptusolja och ungefär 10 droppar eterisk citronolja (alt. skalet från en citron). Blanda ingredienserna i en flaska med sprayfunktion och spraya på de platser där katterna krafsar, kissar och bajsar.

Obs! Spraya aldrig direkt på blommor, växter och djur.

Övriga åtgärder

Vatten, elektroniska klämmor, staket, hönsnät, skiffer, sten, barkmull, kaffesump – ytterligare åtgärder som sägs hålla katterna borta från planteringar, grönsaksland och rabatter. Med barkmull i rabatten får katterna svårare att gräva, med skifferplattor eller stenar som placeras ut på strategiska ställen täpps möjligheterna igen för att krafsa just där.

Dofter talar sitt eget språk

Dofter av olika slag kan framkalla många olika känslor hos oss människor. Samma sak gäller för husdjur, i synnerhet katter, som använder och lever med dofter på olika sätt under hela sitt liv. Katter och många andra djur kommunicerar genom dofter, exempelvis genom att markera revir genom att urinera och genom att stryka sig mot mattes eller husses ben.

Källor

Skadedjursbutiken.se
Uppsala Nya Tidning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *