Abessinier som kattras – lekful, aktiv och uppmärksam

Publicerat

Abessiniern är en av de äldsta kända raserna av stamkatter. Till utseendet liknar abessinierkatterna målningar och skulpturer av gamla egyptiska katter med en muskulös kropp, en fantastisk välvd hals, stora öron och mandelformade ögon. Det är knappast förvånande att legenden säger att abessiniern är ”gudarnas barn”, en favorit som härstammar från Bastet, den kattgudinna som dyrkades vid Nilens stränder.

Abessinierkatten sägs härstamma från en katt som hette Zula, som kapten Barrett Leonard tog med sig till England i slutet av det abessinska kriget. Brittiska trupper lämnade Abessinien i maj 1868, så det kan ha varit vid den tidpunkten som katter med tickad päls först kom till England. Det finns inga verifierbara, skriftliga dokument som spårar tidiga abessinier till Zula, men abessinier ställdes ut på Crystal Palace 1871, så det är säkert att alla abessinier härstammar från katter som fötts upp i Storbritannien. Fletcher’s Giovanni (Bandit), en abessinier hane som ägs av Bo Wain.

Abessiniern har ett kungligt utseende, är medelstor och har en tydligt tickad päls. Detta innebär att varje hårstrå har fyra eller fem band av två olika färger som alternerar från rot till spets med en gnistrande effekt. Abessinier är också smidiga och muskulösa katter som fortfarande har kvar utseendet hos den afrikanska vildkatten, som är stamfader för alla stamkatter. Abessinierns goda utseende personifierar för många människor allt det naturliga, vilda och kattlika hos våra husdjur.

Abessinier har livliga personligheter som visar intresse för alla aktiviteter runt omkring dem. De är också mycket ”människoorienterade” katter. De tycker om att vara med sina människor och är mycket intelligenta, tillgivna och lojala. Abessinierägare runt om i världen njuter mycket av denna katts lojala temperament och de flesta är överens om att det finns något unikt med deras intelligenta, interaktiva Abys.
Sundisk Bella Donna, en abessinierhona som ägs av Bo Wain.

Abessiniern finns i flera olika färger. Vanlig, sorrel, fawn och blå är de mest accepterade färgerna i Storbritannien medan de amerikanska färgtermerna är ruddy, red, fawn och blue. I Australien är de populära färgerna tawny, cinnamon, blue och fawn. Den amerikanska kattföreningen erkänner även lila och creme. Choklad- och silverfärger introducerades från burmeserna, eller deras silvervarianter. Abessinians ögon är ovala och vanligtvis gröna, hassel- eller guldfärgade och ögonfodrade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *