3 populära kattraser – Ragdoll, Cornish Rex och Maine Coon

Publicerat

Katter har blivit så moderna att det verkar som om alla vill ha en katt nuförtiden. Och vem kan klandra dem? Katter är ganska coola. Men ibland gör kattägare fel när det gäller att välja rätt kattpersonlighet för sin hemmiljö eller livsstil.

Att välja rätt kattras är otroligt viktigt för att ditt liv med ditt husdjur ska bli otroligt bra. Katter är fantastiska följeslagare, de är söta, fluffiga, roliga och ger fantastiska kramar, så lite forskning räcker långt för att fatta rätt beslut.

Jämfört med hundar är de flesta katter ganska lättskötta, men vissa kattraser måste utmanas mentalt eller motioneras fysiskt nästan lika mycket som hundar för att förbli glada och friska. Så vilken kattras du väljer bör i hög grad bero på din livsstil: var du bor, hur ditt hem ser ut (lägenhet vs. hus) och hur mycket tid du har att ägna åt en katt. Oroa dig inte, det finns definitivt rätt katt där ute för dig – och de kommer att vara mycket tacksamma för att få ett kärleksfullt hem!

I resten av artikeln tar vi går vi genom 3 tips på populära kattraser att överväga när du ska skaffa katt.

1. Ragdolls

Ragdolls är stora, kärleksfulla långhåriga hundar med silkeslen, plyschig päls som inte mattar och stora, uttrycksfulla ovala blå ögon. Ragdollens standardkropp är ljus, med mörkare siamesiska punkter på ansikte, ben, öron och svans. I de flesta mönster är punkterna delvis täckta av vita markeringar.


De är extremt fogliga, tillgivna, intelligenta, lekfulla, människoorienterade katter som avgudar sina människor. De är alltid omtänksamma och milda och är idealiska husdjur för barn och kommer bra överens med hundar och andra kattdjur. Det är inte förvånande att dessa vackra katter anses vara de mildaste och mest lättsamma av raserna.
Ragdolls utvecklades på 1960-talet av Ann Baker; en uppfödare i Kalifornien. Hon avlade Josephine, en kärleksfull, mild, långhårig vit angora med siamesiska teckningar, med både en burmesisk och birmanisk hane. Det var deras avkomma som resulterade i de första Ragdolls. Dessa kattungar var välsignade med en vacker natur med de extra egenskaperna att de hade en icke-mattande päls, en enorm storlek och ett icke-fightande temperament.
Ragdolls finns i fyra erkända färger: seal, blå, choklad och lila, antingen med eller utan markeringar i ansiktet och på fötterna. Alla dessa färger kan vara överförda över vart och ett av de tre mönstren Colourpointed, Mitted eller Bicolour. Andra icke-standardiserade färger är rött, grädde, falurött, lynx och kanel.


Ragdolls är långsamma att mogna. Det kan ta mellan 3 och 4 år för Ragdolls att nå full mognad och uppnå de önskade pälskvaliteterna och definitionen av kontrasterande färger. Ragdoll anses också vara den största helt inhemska kattrasen. Full storlek och vikt uppnås ofta vid ungefär fyra års ålder, med förändrade hanar som ibland når upp till 20 pund eller mer, medan Ragdollhonor är proportionellt sett mindre.

2. Cornish Rex

Cornish Rex skiljer sig från alla andra raser genom sin extremt mjuka, vågiga päls och sin raska kroppstyp. Till och med morrhåren krullar sig på en Cornish Rex. Som namnet antyder har rasen sitt ursprung i Cornwall i England och skiljer sig från Devon Rex, även om pälsmutationen verkar likartad för det otränade ögat.Cornish Rex-rasen är resultatet av en spontan naturlig mutation, som inträffade hos icke stamtavlade katter i Cornwall 1950. Allt började med Kallibunkers födelse. Serena, en sköldpadda och vit korthårig sällskapskatt som tillhörde Mrs Nina Ennismore och Miss Winifred Macalister födde en kull med fem kattungar. Fyra kattungar hade normal päls, men den femte kattungen föddes med lockig päls och morrhår. Denna kattunge fick namnet
Kallibunker och var den ursprungliga Cornish Rex.

Nina Ennismore hade tidigare fött upp och ställt ut Rexkaniner och visste att Kallibunkers spiralformade päls var resultatet av en muterad gen. På inrådan av kattälskaren Brian Stirling-Webb och genetikern A.C. Jude parade Ennismore Kallibunker med sin mor. I augusti 1952 kom en kull med tre ungar från denna parning, en hona och två hanar. Honan var normalpälsad och hanarna var båda Rex. En av hanarna dog vid sju månaders ålder, men den andra hanen, som hette Poldhu, blev tillsammans med Kallibunker en av de tidiga fäderna till Rex-rasen, som kallas Cornish Rex efter sin ursprungsort. Alla Cornish Rex som finns i dag spårar sin härstamning till den ursprungliga Cornish Rex, Kallibunker.

Till utseendet är Cornish Rex lång och smal, alla konturer på kroppen är mjukt böjda. Kroppen har jämförts med en whippethunds kropp på grund av den välvda ryggen, det tunnformade bröstet, den smala midjan och de mycket långa, fina benen. Trots sitt ödmjuka utseende är dessa små till mellanstora katter extremt hårt kroppsliga och muskulösa. Med sina mycket välutvecklade höfter och bakben är de kapabla till fantastisk snabbhet, snabba starter och otroligt höga hopp.Den unika Cornish Rex är en tilltalande sammansättning av kurvor och har dessutom en lång, graciös hals som leder till ett jämförelsevis litet, smalt och tydligt äggformat huvud. De står högt på långa smala ben med långa fina svansar. Deras stora öron sitter ganska högt på huvudet nästan som en krona och ögonen är stora och ovala. Det fina och nästan känsliga utseendet hos Cornish Rex motsäger helt och hållet deras enormt atletiska kropp och bedrägligt täta vikt.

Ett annat utmärkande drag hos Cornish Rex är den korta, anmärkningsvärt mjuka och silkeslena pälsen som kännetecknas av en relativt tät, tät, tvättbrädsformad våg som ligger nära kroppen och sträcker sig från toppen av huvudet över ryggen, sidorna, höfterna och svansen. Cornish Rex-pälsen är otroligt mjuk vid beröring, vilket har lett till jämförelser med krossad sammet, karakul-lamm, kaninpäls eller silke. Den korta pälsen är lätt att sköta och det räcker normalt med handskötsel för att hålla pälsen i gott skick.

Cornish Rex är av naturen extremt tillgiven, vänlig, uppmärksam och människoorienterad. De är också aktiva katter vars kattungeliknande upptåg håller i sig hela livet. Cornish Rex är också kända för sitt självförtroende, sin vilja att interagera med människor och sin smidighet. De är perfekta husdjur för ägaren som vill att aktiva katter ska delta i familjelivet. Aristokratiska till utseendet är de charmiga, akut intelligenta, mycket tillgivna och snälla samtidigt som de är fulla av bus. Cornish Rex-ägare uppskattar rasens glada personlighet och är extremt hängivna den aktiva, fantastiska, smidiga och interaktiva Cornish Rex.

Cornish Rex är också ett bra potentiellt val för personer som är allergiska mot katter. Även om ingen katt kan vara verkligt allergivänlig upptäcker många människor med kattallergi att de kan leva lyckligt med en Cornish Rex.
Cornish Rex-pälsen finns i ett stort antal olika färger och mönster, inklusive enfärgade, tvåfärgade, rökiga, skuggiga och tabbyfärgade. Ögonen är medelstora till stora, ovala till formen, har ett ögonbredds avstånd till varandra och lutar något uppåt. Ögonfärgen är klar och intensiv och lämplig för pälsens färg enligt rasstandarden, inklusive blått, guld, grönt, hassel och odd eye.

3. Maine Coon

Myter, legender och fantasier har alltid omgärdat Maine Coon-kattens ursprung. Enligt en berättelse har Maine Coon sitt ursprung i parningar mellan halvvilda och tama katter och tvättbjörnar. Detta vet vi naturligtvis att det är biologiskt omöjligt. En annan berättelse hävdar att Maine Coon härstammar från de långhåriga katter som tillhörde Marie Antoinette och som transporterades till Amerika av säkerhetsskäl under den franska revolutionen. Även om ingen känner till rasens verkliga ursprung, utgör berättelserna roliga historier och bra material för böcker och artiklar om rasen.

En sak är säker, Maine Coon är Nordamerikas enda inhemska långhåriga ras. Ursprungligen var dessa katter en arbetskatt, men de erkändes som en särskild ras i Maine där de var högt ansedda för sin förmåga att hålla nere muspopulationen.

Idag är Maine Coon känd för sin stora storlek, sitt lättsamma temperament och sitt robusta utseende. Den kallas också för kattfamiljens ”milda jätte” och det är inte ovanligt att hitta hanar som väger över 20 pund, medan honorna i allmänhet är mindre men ändå betydligt större än den genomsnittliga huskatten. Dessa katter är väl anpassade för att överleva de hårda, kalla vintrarna i sitt hemland New England.Main Coons har en lång, rektangulär kropp, stora ben och ett övergripande utseende av en robust katt som är en stor jägare. Maine Coons har också fyrkantiga nosar, höga kindben, stora ovala ögon, tofsiga öron och tår med en extra lång flödande svans.

Maine Coon har alltid beundrats för sin skönhet och ett utmärkande drag hos rasen är en lång, slät, silkeslen och lurvig päls som är kortare på axlarna och längre på mage och svans. Pälsen är vattenavvisande och lätt att sköta. En annan intressant egenskap är att dessa katter verkar älska vatten. Det är inte förvånande att se dem hjälpa sina ägare att fylla ett bad eller se dem doppa sin mat i vatten.

Maine Coon är välkänd för sin kärleksfulla natur, sitt vänliga humör och sin stora intelligens. De kan lätt lära sig att hämta och anpassar sig till att gå i koppel utan större problem. Maine Coons är mycket lojala husdjur och tycker om sällskap av både människor och andra husdjur. Denna graciösa, värdiga ras har blivit ett mycket populärt eftertraktat sällskap. Maine Coon-ägare uppskattar rasens mångsidighet och anpassningsförmåga till olika miljöer.

Maine Coons finns i en mängd olika färger och mönster, bland annat enfärgat, tabby, bicolor, sköldpaddor, tabby-torties, smoke och shaded colors. Den bruna klassiska tabbyen är den vanligaste och mest kända. Ögonen är stora, ovala och varierar från grönt, guld och koppar till blått. Udda ögon kan också förekomma hos vissa katter. Maine Coons är långsamma att mogna och det kan ta mellan tre och fem år att nå full storlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *